• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Vrolijk en verkwikkend: Sekt!

15 augustus 2010 door Mariëlla Beukers

roosIk mag dan een cava-fan zijn geworden, op andere mousserende wijnen ben ik ook dol! Na een warme autorit smaakt niets zo lekker als een glaasje verfrissende bubbels. Gisteren moest ik in korte tijd op en neer naar Sint Michielsgestel en kwam moe en warm weer thuis. Gelukkig stond er nog een rest Spätburgunder Rosé Brut koud, van Weingut Gabel in de Pfalz. (Met de eerste paar glazen hadden we vrijdag een heuglijk feit gevierd…).

Ach, wat was dat weer genieten. Nooit gedacht dat Deutscher Sekt mij vrolijk kon krijgen, maar deze wel. Verrukkelijk geurend naar caramel, perzik en heel zacht rood fruit. Fijne bubbels in de mond, verkwikkende zuren.

Bij Gabel maken ze de Sekt niet zelf, maar ze brengen de basiswijn naar een gespecialiseerde kellerei, waar de wijn zijn tweede gisting op fles kan ondergaan. Die tweede gisting geeft die hele speciale, notige, licht gistige aroma’s die zo mooi zijn in een traditioneel gemaakte mousserende wijn. Lastig om die aroma’s te omschrijven, je moet het gewoon ervaren.

 

gabelrood

Jammer dat sekt in Nederland de naam heeft het mindere broertje van bijvoorbeeld champagne te zijn. Deze in ieder geval is meer dan de moeite waard. Naast deze sekt van Spätburgunder (Pinot Noir) maken Wolfgang Gabel en zijn beide kinderen diverse andere prima rode en witte stille wijnen. Een deel hiervan, waaronder deze Rosé Sekt, is verkrijgbaar bij wijnhuis Oktober in Breda.

Categorie: Proeven, Rare druiven Tags: Bubbels, Duitsland, Weingut Gabel

Lees Interacties

Reacties

  1. Henk Westerhof zegt

    16 augustus 2010 om 21:00

    Heb jij wel eens sekt geprobeerd van de Alouisiushof uit de Pfalz? Alternatief: enkele adressen in het Ahrtal of één cremant uit de Jura?

  2. Mariëlla zegt

    17 augustus 2010 om 07:01

    Crémant de Jura zeker, ik was op vakantie in de Jura dit jaar. Heerlijk! Ahr Sekt heb ik vast wel eens op, toen ik in de Ahr was. Alouisiushof ken ik helaas niet. Maar ik hou altijd mijn ogen open!

  3. Anonymous zegt

    22 augustus 2010 om 19:22

    Johanniter Sekt geproefd, tijdens de wijnproeverij bij Ruimzicht Doetinchem. Coby Bish was verrast.
    Ik ook. Achterhoekse Wijnbouwers.

  4. Anonymous zegt

    22 augustus 2010 om 19:25

    Hallo, Al eens de Johanniter Sekt geprobeerd? Bij de wijnproeverij in Ruimzicht Doetinchem, was Coby Bish onder de indruk. Ik ook.
    Achterhoekse wijnbouwers zijn de makers.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in