En daar sta je dan, op slechts enkele centimeters afstand van wat de oudste wijnpers ter wereld wordt genoemd. Deze pers, in een grot in Armenië, was misschien wel de belangrijkste reden dat ik me inschreef voor een vinologen-studiereis naar dit land. Maar toen ik er stond, kon ik mijn gevoelens toch niet goed plaatsen. Opgetogen, zeker, om dan eindelijk deze in 2007 ontdekte … [Lees meer...] overDe oorsprong van de wijnbouw: een veelzijdig verhaal
Blog
Chateau Bloemendaal, en meer podcasts
Op een mooie oktobermiddag wandelde ik van station Bloemendaal richting de duinen. Een sfeervolle wandeling, langs een prachtige 17e-eeuwse kerk, fraaie villa’s en veel groen. Eindpunt: het clubhuis van de hockeyclub. Nooit gedacht dat ik daar nog eens op bezoek zou gaan. Ik zou er de ‘kasteeldetective’ ontmoeten, podcastmaker Marius Bruijn. Hij had me uitgenodigd een bijdrage … [Lees meer...] overChateau Bloemendaal, en meer podcasts
Om Druivengeley te maken
Al jaren heb ik een wijnstok in mijn tuin, een riesling gekocht in Bernkastel Kues, aan de Moezel. Ooit heb ik er wijn van proberen te maken, maar het resultaat was niet om over naar huis te schrijven. Dus zijn de druiven eigenlijk ieder jaar vogelvoer, want riesling druiven zijn eigenlijk te zuur om zo te eten. Dit jaar besloot ik het anders aan te pakken: ik zou er verjus en … [Lees meer...] overOm Druivengeley te maken
Armenië, het jongste oude wijnland
Alweer twee maanden geleden startte mijn reis naar wijnland Armenië, maar ik ben nog steeds bezig alle informatie, indrukken en emoties een plaats te geven. Als ik over de reis vertel, krijg ik standaard de reactie: maken ze daar wijn dan? En dan ga ik uitleggen dat Armenië een van oudste wijnlanden ter wereld is, waar al zeker 6000 jaar wijn wordt gemaakt, maar ongetwijfeld … [Lees meer...] overArmenië, het jongste oude wijnland
Geproefd: vini uit Venezia
Van de voet van de Dolomieten tot de zee, de invloed van de stadsstaat Venetië reikte eeuwenlang tot heel ver het vasteland van Noord-Italië in. Om nog maar te zwijgen van het overzeese territorium, maar daar gaat het vandaag niet over. Hoewel de handelsstad dure en zoete wijnen van ver haalde, zowel voor eigen consumptie als voor de verkoop naar westelijker oorden, was er ook … [Lees meer...] overGeproefd: vini uit Venezia
Rosenborgvin: ‘eeuwenoude’ wijn aan het Deense hof
Rijnwijn was in Nederland al sinds de vroege middeleeuwen dé wijn voor mensen die het zich konden veroorloven. Dat was in andere landen in noordwest Europa niet veel anders, zoals ook in Denemarken. Jaarlijks ontvangt de vorst daar in het Amalienborg paleis op Nieuwjaarsdag zijn familie en staf, voor het Nieuwjaarsdiner. En aan dat diner wordt een zeer bijzondere rijnwijn … [Lees meer...] overRosenborgvin: ‘eeuwenoude’ wijn aan het Deense hof
Een glaasje celibat, mevrouw? Nederlandse recepten voor syllabub
Op de verrukkelijke tentoonstelling Grand Dessert in het Haagse Kunstmuseum staat een bijzonder glazen plateau uit de achttiende eeuw, afkomstig uit het Dordts Patriciërshuis. Het gaat om een etagère van drie verdiepingen, met bovenop een fraaie coupe als vierde laag. Op de drie plateaus staan diverse glaasjes en schaaltjes, sommige van geslepen en andere van … [Lees meer...] overEen glaasje celibat, mevrouw? Nederlandse recepten voor syllabub
Wijn voor het garnizoen: de wijngaarden van Valkenburg 1395-1481
Er is maar een beperkt aantal plaatsen in Limburg waarover we daadwerkelijk iets meer over wijnbouw in de middeleeuwen te weten kunnen komen. In een vorige aflevering beschreef ik al de wijnbouw rondom Maastricht; vandaag is het de beurt aan Valkenburg, het toeristische plaatsje waar de middeleeuwse kasteelruïne nog altijd hoog boven de huizen uittorent. In de burcht die … [Lees meer...] overWijn voor het garnizoen: de wijngaarden van Valkenburg 1395-1481
Landwijnen binnen twee uur gaans: de middeleeuwse wijnbouw van Maastricht
In januari 1458 stapten de meesters van het Maastrichtse ‘gerdener ambacht’, het gaardeniers- of tuinliedengilde, naar de stedelijke raad. Zij hadden geconstateerd dat Geert, de knecht van heer Jan Bonier, in de wijngaard kuilen had gemaakt om wijngaarden af te leggen. Dit afleggen was bedoeld om wijnstokken te vermeerderen en behoorde blijkbaar tot de bevoegdheden en … [Lees meer...] overLandwijnen binnen twee uur gaans: de middeleeuwse wijnbouw van Maastricht
Amforen en dolia – Over aardewerken kruiken en Romeinse wijnen
Bij de keuze voor een vergistingsvat is het materiaal meestal roestvrijstaal, beton of hout. Of de wijnmaker pakte het anders aan en bestelde een aardewerken kruik voor in de kelder. Waarschijnlijk wordt de grote aardewerken kruik dan aangeduid als amfoor. Maar helaas: wat tegenwoordig aangeduid wordt als amfoorwijn, komt helemaal niet uit amforen! De term amfoorwijn voor … [Lees meer...] overAmforen en dolia – Over aardewerken kruiken en Romeinse wijnen









