Rijnwijn was in Nederland al sinds de vroege middeleeuwen dé wijn voor mensen die het zich konden veroorloven. Dat was in andere landen in noordwest Europa niet veel anders, zoals ook in Denemarken. Jaarlijks ontvangt de vorst daar in het Amalienborg paleis op Nieuwjaarsdag zijn familie en staf, voor het Nieuwjaarsdiner. En aan dat diner wordt een zeer bijzondere rijnwijn … [Lees meer...] overRosenborgvin: ‘eeuwenoude’ wijn aan het Deense hof
Blog
Een glaasje celibat, mevrouw? Nederlandse recepten voor syllabub
Op de verrukkelijke tentoonstelling Grand Dessert in het Haagse Kunstmuseum staat een bijzonder glazen plateau uit de achttiende eeuw, afkomstig uit het Dordts Patriciërshuis. Het gaat om een etagère van drie verdiepingen, met bovenop een fraaie coupe als vierde laag. Op de drie plateaus staan diverse glaasjes en schaaltjes, sommige van geslepen en andere van … [Lees meer...] overEen glaasje celibat, mevrouw? Nederlandse recepten voor syllabub
Wijn voor het garnizoen: de wijngaarden van Valkenburg 1395-1481
Er is maar een beperkt aantal plaatsen in Limburg waarover we daadwerkelijk iets meer over wijnbouw in de middeleeuwen te weten kunnen komen. In een vorige aflevering beschreef ik al de wijnbouw rondom Maastricht; vandaag is het de beurt aan Valkenburg, het toeristische plaatsje waar de middeleeuwse kasteelruïne nog altijd hoog boven de huizen uittorent. In de burcht die … [Lees meer...] overWijn voor het garnizoen: de wijngaarden van Valkenburg 1395-1481
Landwijnen binnen twee uur gaans: de middeleeuwse wijnbouw van Maastricht
In januari 1458 stapten de meesters van het Maastrichtse ‘gerdener ambacht’, het gaardeniers- of tuinliedengilde, naar de stedelijke raad. Zij hadden geconstateerd dat Geert, de knecht van heer Jan Bonier, in de wijngaard kuilen had gemaakt om wijngaarden af te leggen. Dit afleggen was bedoeld om wijnstokken te vermeerderen en behoorde blijkbaar tot de bevoegdheden en … [Lees meer...] overLandwijnen binnen twee uur gaans: de middeleeuwse wijnbouw van Maastricht
Amforen en dolia – Over aardewerken kruiken en Romeinse wijnen
Bij de keuze voor een vergistingsvat is het materiaal meestal roestvrijstaal, beton of hout. Of de wijnmaker pakte het anders aan en bestelde een aardewerken kruik voor in de kelder. Waarschijnlijk wordt de grote aardewerken kruik dan aangeduid als amfoor. Maar helaas: wat tegenwoordig aangeduid wordt als amfoorwijn, komt helemaal niet uit amforen! De term amfoorwijn voor … [Lees meer...] overAmforen en dolia – Over aardewerken kruiken en Romeinse wijnen
Uitslag Wijnkeuring van de Lage Landen 2024: mousserende wijnen scoren hoog
De Wijnkeuring van de Lage Landen 2024 heeft een recordaantal medailles opgeleverd voor wijngaardeniers uit Nederland en België. Tijdens het eerste Wijnfestival van de Lage Landen op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd werden zondag de resultaten bekendgemaakt: maar liefst 230 medailles zijn er uitgereikt, waarvan 36 goud, 87 zilver en 107 brons. Daarnaast hebben zeventien … [Lees meer...] overUitslag Wijnkeuring van de Lage Landen 2024: mousserende wijnen scoren hoog
Wijngaarden in Nederland: een korte geschiedenis
Wijngaarden komen in Nederland met zekerheid voor sinds de middeleeuwen, maar wat ze produceerden is nog maar de vraag. Het woord ‘wijngaard’ betekende in het Nederlands namelijk eeuwenlang ook gewoon ‘wingerd’: een enkele druivenrank of stok. Kom je het woord ‘wijngaard’ in de bronnen tegen, dan betekent dat dus niet automatisch dat er ook wijn werd gemaakt. Deze aanname wordt … [Lees meer...] overWijngaarden in Nederland: een korte geschiedenis
Eerste editie Wijnfestival van de Lage Landen op 1 september a.s.
Het eerste Wijnfestival van de Lage Landen komt eraan! Zondag 1 september laten zo’n dertig Nederlandse en Belgische wijnmakers hun beste wijnen proeven. Het festival duurt van 13.00 tot 18.00 uur en vindt plaats op het prachtige Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Dit is dé plek voor een bruisende middag wijnproeven. Dat Belgische en Nederlandse wijnen steeds … [Lees meer...] overEerste editie Wijnfestival van de Lage Landen op 1 september a.s.
Geheimen van de wijnkelder anno 1700
Eindelijk dan, mijn Geheimen van de wijnkelder zijn verschenen! Wie nou wel eens wil weten hoe ze dat in het verleden deden, een voorraadje wijn goed houden, vertel ik in dit nieuwe boek alles wat je als wijnliefhebber rond 1700 moest weten om regelmatig van een drinkbaar glas wijn verzekerd te zijn. De uitgave van deze Geheimen van de wijnkelder kwam op een bijzondere … [Lees meer...] overGeheimen van de wijnkelder anno 1700
Amelia’s wijnvoorraad: koken met wijn rond 1745
In vroegmoderne kookschriften en receptenverzamelingen wordt steevast gekookt met wijn. Aan de hand van een vrij onbekend handgeschreven receptenboek, dat van Amelia Bodisco, ontstaan tussen 1738 en 1741, en bewaard bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, wil ik hier illustreren wat de keuze voor de gebruikte wijnen ons kan vertellen over een … [Lees meer...] overAmelia’s wijnvoorraad: koken met wijn rond 1745