In januari 1458 stapten de meesters van het Maastrichtse ‘gerdener ambacht’, het gaardeniers- of tuinliedengilde, naar de stedelijke raad. Zij hadden geconstateerd dat Geert, de knecht van heer Jan Bonier, in de wijngaard kuilen had gemaakt om wijngaarden af te leggen. Dit afleggen was bedoeld om wijnstokken te vermeerderen en behoorde blijkbaar tot de bevoegdheden en … [Lees meer...] overLandwijnen binnen twee uur gaans: de middeleeuwse wijnbouw van Maastricht
Blog
Amforen en dolia – Over aardewerken kruiken en Romeinse wijnen
Bij de keuze voor een vergistingsvat is het materiaal meestal roestvrijstaal, beton of hout. Of de wijnmaker pakte het anders aan en bestelde een aardewerken kruik voor in de kelder. Waarschijnlijk wordt de grote aardewerken kruik dan aangeduid als amfoor. Maar helaas: wat tegenwoordig aangeduid wordt als amfoorwijn, komt helemaal niet uit amforen! De term amfoorwijn voor … [Lees meer...] overAmforen en dolia – Over aardewerken kruiken en Romeinse wijnen
Uitslag Wijnkeuring van de Lage Landen 2024: mousserende wijnen scoren hoog
De Wijnkeuring van de Lage Landen 2024 heeft een recordaantal medailles opgeleverd voor wijngaardeniers uit Nederland en België. Tijdens het eerste Wijnfestival van de Lage Landen op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd werden zondag de resultaten bekendgemaakt: maar liefst 230 medailles zijn er uitgereikt, waarvan 36 goud, 87 zilver en 107 brons. Daarnaast hebben zeventien … [Lees meer...] overUitslag Wijnkeuring van de Lage Landen 2024: mousserende wijnen scoren hoog
Wijngaarden in Nederland: een korte geschiedenis
Wijngaarden komen in Nederland met zekerheid voor sinds de middeleeuwen, maar wat ze produceerden is nog maar de vraag. Het woord ‘wijngaard’ betekende in het Nederlands namelijk eeuwenlang ook gewoon ‘wingerd’: een enkele druivenrank of stok. Kom je het woord ‘wijngaard’ in de bronnen tegen, dan betekent dat dus niet automatisch dat er ook wijn werd gemaakt. Deze aanname wordt … [Lees meer...] overWijngaarden in Nederland: een korte geschiedenis
Eerste editie Wijnfestival van de Lage Landen op 1 september a.s.
Het eerste Wijnfestival van de Lage Landen komt eraan! Zondag 1 september laten zo’n dertig Nederlandse en Belgische wijnmakers hun beste wijnen proeven. Het festival duurt van 13.00 tot 18.00 uur en vindt plaats op het prachtige Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Dit is dé plek voor een bruisende middag wijnproeven. Dat Belgische en Nederlandse wijnen steeds … [Lees meer...] overEerste editie Wijnfestival van de Lage Landen op 1 september a.s.
Geheimen van de wijnkelder anno 1700
Eindelijk dan, mijn Geheimen van de wijnkelder zijn verschenen! Wie nou wel eens wil weten hoe ze dat in het verleden deden, een voorraadje wijn goed houden, vertel ik in dit nieuwe boek alles wat je als wijnliefhebber rond 1700 moest weten om regelmatig van een drinkbaar glas wijn verzekerd te zijn. De uitgave van deze Geheimen van de wijnkelder kwam op een bijzondere … [Lees meer...] overGeheimen van de wijnkelder anno 1700
Amelia’s wijnvoorraad: koken met wijn rond 1745
In vroegmoderne kookschriften en receptenverzamelingen wordt steevast gekookt met wijn. Aan de hand van een vrij onbekend handgeschreven receptenboek, dat van Amelia Bodisco, ontstaan tussen 1738 en 1741, en bewaard bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, wil ik hier illustreren wat de keuze voor de gebruikte wijnen ons kan vertellen over een … [Lees meer...] overAmelia’s wijnvoorraad: koken met wijn rond 1745
Wijnen voor de Doges: over Venetië, Malvasia en Dorona
Als rond 1370 Griekse wijnen en Malvasia aangekocht worden voor het hof van Jan van Blois, heer van Schoonhoven en Gouda, kunnen die maar via één handelshaven naar de Lage Landen zijn gekomen: Venetië. Eeuwenlang was de stad in de lagune aan de noordkant van de Adriatische Zee dé spil in het handelsverkeer tussen het Middellandse Zeegebied en Noordwest Europa. Alle vaten … [Lees meer...] overWijnen voor de Doges: over Venetië, Malvasia en Dorona
Opnieuw recordoogst voor Nederlandse wijnboeren ondanks natte zomer 2023
De Nederlandse wijnboeren hebben opnieuw een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dat blijkt uit de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), gepresenteerd via een persbericht van de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP). In totaal is er afgelopen wijnjaar 12.774 hectoliter wijn geproduceerd. Dat staat gelijk aan zo’n 1,7 miljoen flessen. Een groei van … [Lees meer...] overOpnieuw recordoogst voor Nederlandse wijnboeren ondanks natte zomer 2023
Sekere wynen, genaemt stommen: een zeventiende-eeuwse vorm van Süssreserve
Een plakkaat uitgevaardigd in Brussel namens de landsheer van de Zuidelijke Nederlanden, koning Filips IV, was er in 1628 duidelijk over: stommen mochten Vlaanderen niet binnen, aangezien ze gevaar leverden voor diegenen die deze wijnen dronken: ‘men zou sedert enige tijd verkocht hebben zekere hoeveelheden van wijnen genaamd stommen, om te mengen met andere wijnen, waardoor … [Lees meer...] overSekere wynen, genaemt stommen: een zeventiende-eeuwse vorm van Süssreserve