Nederland heeft een rijk en lang wijnverleden. Een verleden dat al begint in de tijd van de Romeinen. Wijn was eeuwenlang een drank die aan tafel en als dorstlesser niet gemist kon worden. Over dat boeiende wijnverleden van Nederland schreef ik de afgelopen jaren een aantal verhalen, en illustreerde ze met beeldmateriaal uit Nederlandse musea en archieven. De verhalen gaan … [Lees meer...] overNieuwe publicatie: Nederlanders en wijn
Blog
Een tafel vol Pinot Gris: topwijnen uit Nederland en België
Wie in Nederland wijn wil maken, moet terdege rekening houden met het koelere en natte klimaat. Druivenrassen aanplanten die houden van zonnige oorden als de Middellandse Zee is niet aan te raden. Aansluiting zoeken bij de wijnbouwtradities en druivenrassen van Duitsland, Luxemburg en Noord-Frankrijk ligt meer voor de hand. In Nederland hebben de oudst gevestigde wijnboeren, in … [Lees meer...] overEen tafel vol Pinot Gris: topwijnen uit Nederland en België
Nieuwe initiatieven in de Nederlandse wijnbouw: Sint Catharinadal en De Belaeving
Berichten over de wijnbouw in Nederland haalden dit jaar al regelmatig de pers. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kent ons land inmiddels 134 commerciële wijnboeren en 240 hectare wijngaard. Daar gaat af en toe een hectare af, maar er zijn ook diverse ‘nieuwe’ initiatieven. Twee daarvan bezocht ik eerder deze maand. Sint Catharinadal De zusters Norbertinessen … [Lees meer...] overNieuwe initiatieven in de Nederlandse wijnbouw: Sint Catharinadal en De Belaeving
Discover Dutch Wine at the Holland Wine Center
Suppose, you are an international wine lover and you suddenly have a crazy urge to discover Dutch wine. You have heard about the stuff, and cannot imagine it is any good. How would that be possible, wine from such a wet and cold country? There are people on social media who tell you about grape varieties like Johanniter and Solaris, and about wineries from South Limburg to the … [Lees meer...] overDiscover Dutch Wine at the Holland Wine Center
Restaurant Bentinck: lunchen uit de moestuin (met historisch recept voor aalbessenmoes)
Imponerend en zonovergoten lag het kasteel erbij, die juni-ochtend. Het interieur en de historische keuken zouden we die dag helaas niet zien, maar wel de prachtige moestuin en het eerder dit jaar geopende restaurant. Onlangs was ik te gast bij restaurant Bentinck, gevestigd in de stallen van kasteel Amerongen. In dit eigentijdse restaurant genoot ik van een lunch op hoog … [Lees meer...] overRestaurant Bentinck: lunchen uit de moestuin (met historisch recept voor aalbessenmoes)
Picpoul de Pinet dé mosselwijn in Philippine
In het Zeeuwse mosseldorp Philippine vond deze week de opening van het mosselseizoen plaats. Uiteraard onder het genot van een glaasje échte mosselwijn. De opening van het seizoen en de verkiezing van de jaarlijkse mosselwijn is een initiatief van het Culinair Mosselgezelschap, bestaande uit zeven mosselrestaurants ter plaatse. Doel is om Philippine als hèt mosseldorp van … [Lees meer...] overPicpoul de Pinet dé mosselwijn in Philippine
Tsjechische wijn: een hernieuwde kennismaking
In 2011 bezocht ik samen met een aantal andere wijnschrijvers Moravië, het grootste en bekendste wijngebied van Tsjechië. Toentertijd was ik er danig van onder de indruk, vooral ook omdat ik me niet had gerealiseerd dat Tsjechië zo’n lange wijngeschiedenis kende. Ik schreef er diverse artikelen over, die onderaan dit artikel vermeld staan. Zes jaar later, op 6 juni jongstleden, … [Lees meer...] overTsjechische wijn: een hernieuwde kennismaking
Na 33 jaar geproefd: JP. Chenet, zonder schuine hals
In 1984 begon mijn volwassen leven; wijn dronk ik toen nog niet. Ook in 1984 lanceerde Les Grands Chais de France, toen nog een klein wijnbedrijf in de Franse Vogezen opgericht door Joseph Helfrich, een wijnfles die ze zelf steevast ‘iconisch’ noemen: de wijnfles met de schuine hals. Het had dus heel goed gekund dat ik in mijn studententijd kennis had gemaakt met die wijn. Want … [Lees meer...] overNa 33 jaar geproefd: JP. Chenet, zonder schuine hals
Wijngaarden uitlaatklep voor groeiend toerisme Barcelona
Net als Amsterdam heeft Barcelona steeds grotere stromen toeristen te verwerken. Om die binnenstad van de Catalaanse hoofdstad te ontlasten hebben de verkeersbureaus van de stad Barcelona, provincie Barcelona en Catalonië hun krachten gebundeld voor een nieuwe promotiestrategie: 'Groot-Barcelona'. Deze gloednieuwe toeristische benaming brengt zowel de stad als de omliggende … [Lees meer...] overWijngaarden uitlaatklep voor groeiend toerisme Barcelona
Loire Revisited: een rondje #loireblanc
Af en toe heb je gewoon even een duwtje nodig. Of een stevige herinnering, om bepaalde wijnen weer op je netvlies te krijgen. Zo’n ‘duwtje’ kreeg ik onlangs, toen ik deelnam aan een lunch met uitsluitende witte Loire-wijnen: #loireblanc dus. Want dat die witte Loire-wijnen zo geweldig zijn, dat wist ik gewoon al. Jarenlang zijn we er op vakantie geweest, en altijd gingen er … [Lees meer...] overLoire Revisited: een rondje #loireblanc