Terwijl het bericht komt dat de wijnen de alcoholische fermentatie hebben afgerond en de Chardonnay aan de malolactische gisting begint, denk ik weer even terug aan een paar mooie oogstdagen die ik meemaakte dit seizoen. Want op veel plaatsen in de wereld kun je helpen met druiven oogsten. Maar op geen plaats ter wereld was het dit jaar wat mij betreft zo bijzonder als de oogst … [Lees meer...] overEerste oogst bij Sint-Catharinadal
Blog
Bier in boeken
Het is nu even wat stiller, maar vlak voor de zomer leek het wel of iedereen het ineens over bier had. En dan bedoel ik niet dat laffe goedje van een bekende brouwer met een overwegend groen logo. Nee, dan heb ik het over écht bier, wat veel mensen ‘speciaalbier’ noemen. Er verschenen dit voorjaar diverse boeken over bier, er was een bierweek in juni, er kwamen allerhande … [Lees meer...] overBier in boeken
Zin om een appelcake bakken …
Ken je dat? Het is herfst, en dan heb ik gelijk zin in twee dingen: bakken en wandelen. Voor het wandelen moet ik me op het moment even tevreden stellen met mooie herinneringen. Bijvoorbeeld die aan een wandelreis naar Südtirol. Of Alto Adige, zoals de Italianen het noemen, want Südtirol ligt in Noord-Italië, daar waar je de Brennerpas overkomt op weg naar zuidelijker oorden. … [Lees meer...] overZin om een appelcake bakken …
Mondiale ode aan sherry: 6-12 november 2017
INTERNATIONAL SHERRY WEEK Binnenkort start de vierde editie van de International Sherry Week, een initiatief van het Spaanse Consejo Regulador Jerez-Xeres-Sherry. Tijdens dit internationale festijn zetten sherry-fans over de hele wereld hun favoriete wijn in het zonnetje. In de afgelopen drie jaar werden in 25 landen bijna 6.000 sherry-activiteiten georganiseerd, waaraan … [Lees meer...] overMondiale ode aan sherry: 6-12 november 2017
Twaalf gouden medailles tijdens Wijnkeuring van de Lage Landen
Afgelopen zondag reikte sommelier Ronnie Brouwer (De Kromme Dissel, Heelsum) in de Burense Lambertuskerk de medailles uit voor de Wijnkeuring van de Lage Landen: 12 keer goud, 56 keer zilver en 95 keer brons. De keuring van Nederlandse en Belgische ingezonden wijnen werd dit jaar niet uitgevoerd door een panel van Nederlandse en Belgische wijnprofessionals, zoals eerdere jaren, … [Lees meer...] overTwaalf gouden medailles tijdens Wijnkeuring van de Lage Landen
Nieuwe publicatie: Nederlanders en wijn
Nederland heeft een rijk en lang wijnverleden. Een verleden dat al begint in de tijd van de Romeinen. Wijn was eeuwenlang een drank die aan tafel en als dorstlesser niet gemist kon worden. Over dat boeiende wijnverleden van Nederland schreef ik de afgelopen jaren een aantal verhalen, en illustreerde ze met beeldmateriaal uit Nederlandse musea en archieven. De verhalen gaan … [Lees meer...] overNieuwe publicatie: Nederlanders en wijn
Een tafel vol Pinot Gris: topwijnen uit Nederland en België
Wie in Nederland wijn wil maken, moet terdege rekening houden met het koelere en natte klimaat. Druivenrassen aanplanten die houden van zonnige oorden als de Middellandse Zee is niet aan te raden. Aansluiting zoeken bij de wijnbouwtradities en druivenrassen van Duitsland, Luxemburg en Noord-Frankrijk ligt meer voor de hand. In Nederland hebben de oudst gevestigde wijnboeren, in … [Lees meer...] overEen tafel vol Pinot Gris: topwijnen uit Nederland en België
Nieuwe initiatieven in de Nederlandse wijnbouw: Sint Catharinadal en De Belaeving
Berichten over de wijnbouw in Nederland haalden dit jaar al regelmatig de pers. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kent ons land inmiddels 134 commerciële wijnboeren en 240 hectare wijngaard. Daar gaat af en toe een hectare af, maar er zijn ook diverse ‘nieuwe’ initiatieven. Twee daarvan bezocht ik eerder deze maand. Sint Catharinadal De zusters Norbertinessen … [Lees meer...] overNieuwe initiatieven in de Nederlandse wijnbouw: Sint Catharinadal en De Belaeving
Discover Dutch Wine at the Holland Wine Center
Suppose, you are an international wine lover and you suddenly have a crazy urge to discover Dutch wine. You have heard about the stuff, and cannot imagine it is any good. How would that be possible, wine from such a wet and cold country? There are people on social media who tell you about grape varieties like Johanniter and Solaris, and about wineries from South Limburg to the … [Lees meer...] overDiscover Dutch Wine at the Holland Wine Center
Restaurant Bentinck: lunchen uit de moestuin (met historisch recept voor aalbessenmoes)
Imponerend en zonovergoten lag het kasteel erbij, die juni-ochtend. Het interieur en de historische keuken zouden we die dag helaas niet zien, maar wel de prachtige moestuin en het eerder dit jaar geopende restaurant. Onlangs was ik te gast bij restaurant Bentinck, gevestigd in de stallen van kasteel Amerongen. In dit eigentijdse restaurant genoot ik van een lunch op hoog … [Lees meer...] overRestaurant Bentinck: lunchen uit de moestuin (met historisch recept voor aalbessenmoes)








