• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Blog

Eerste oogst bij Sint-Catharinadal

20 oktober 2017 door Mariëlla Beukers

Terwijl het bericht komt dat de wijnen de alcoholische fermentatie hebben afgerond en de Chardonnay aan de malolactische gisting begint, denk ik weer even terug aan een paar mooie oogstdagen die ik meemaakte dit seizoen. Want op veel plaatsen in de wereld kun je helpen met druiven oogsten. Maar op geen plaats ter wereld was het dit jaar wat mij betreft zo bijzonder als de oogst … [Lees meer...] overEerste oogst bij Sint-Catharinadal

Bier in boeken

7 oktober 2017 door Mariëlla Beukers

Het is nu even wat stiller, maar vlak voor de zomer leek het wel of iedereen het ineens over bier had. En dan bedoel ik niet dat laffe goedje van een bekende brouwer met een overwegend groen logo. Nee, dan heb ik het over écht bier, wat veel mensen ‘speciaalbier’ noemen. Er verschenen dit voorjaar diverse boeken over bier, er was een bierweek in juni, er kwamen allerhande … [Lees meer...] overBier in boeken

Zin om een appelcake bakken …

2 oktober 2017 door Mariëlla Beukers

Ken je dat? Het is herfst, en dan heb ik gelijk zin in twee dingen: bakken en wandelen. Voor het wandelen moet ik me op het moment even tevreden stellen met mooie herinneringen. Bijvoorbeeld die aan een wandelreis naar Südtirol. Of Alto Adige, zoals de Italianen het noemen, want Südtirol ligt in Noord-Italië, daar waar je de Brennerpas overkomt op weg naar zuidelijker oorden. … [Lees meer...] overZin om een appelcake bakken …

Mondiale ode aan sherry: 6-12 november 2017

18 september 2017 door Mariëlla Beukers

INTERNATIONAL SHERRY WEEK Binnenkort start de vierde editie van de International Sherry Week, een initiatief van het Spaanse Consejo Regulador Jerez-Xeres-Sherry. Tijdens dit internationale festijn zetten sherry-fans over de hele wereld hun favoriete wijn in het zonnetje. In de afgelopen drie jaar werden in 25 landen bijna 6.000 sherry-activiteiten georganiseerd, waaraan … [Lees meer...] overMondiale ode aan sherry: 6-12 november 2017

Twaalf gouden medailles tijdens Wijnkeuring van de Lage Landen

28 augustus 2017 door Mariëlla Beukers

Afgelopen zondag reikte sommelier Ronnie Brouwer (De Kromme Dissel, Heelsum) in de Burense Lambertuskerk de medailles uit voor de Wijnkeuring van de Lage Landen: 12 keer goud, 56 keer zilver en 95 keer brons. De keuring van Nederlandse en Belgische ingezonden wijnen werd dit jaar niet uitgevoerd door een panel van Nederlandse en Belgische wijnprofessionals, zoals eerdere jaren, … [Lees meer...] overTwaalf gouden medailles tijdens Wijnkeuring van de Lage Landen

Nieuwe publicatie: Nederlanders en wijn

4 augustus 2017 door Mariëlla Beukers

Nederland heeft een rijk en lang wijnverleden. Een verleden dat al begint in de tijd van de Romeinen. Wijn was eeuwenlang een drank die aan tafel en als dorstlesser niet gemist kon worden. Over dat boeiende wijnverleden van Nederland schreef ik de afgelopen jaren een aantal verhalen, en illustreerde ze met beeldmateriaal uit Nederlandse musea en archieven. De verhalen gaan … [Lees meer...] overNieuwe publicatie: Nederlanders en wijn

Een tafel vol Pinot Gris: topwijnen uit Nederland en België

2 augustus 2017 door Mariëlla Beukers

Wie in Nederland wijn wil maken, moet terdege rekening houden met het koelere en natte klimaat. Druivenrassen aanplanten die houden van zonnige oorden als de Middellandse Zee is niet aan te raden. Aansluiting zoeken bij de wijnbouwtradities en druivenrassen van Duitsland, Luxemburg en Noord-Frankrijk ligt meer voor de hand. In Nederland hebben de oudst gevestigde wijnboeren, in … [Lees meer...] overEen tafel vol Pinot Gris: topwijnen uit Nederland en België

Nieuwe initiatieven in de Nederlandse wijnbouw: Sint Catharinadal en De Belaeving

28 juli 2017 door Mariëlla Beukers

Berichten over de wijnbouw in Nederland haalden dit jaar al regelmatig de pers. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kent ons land inmiddels 134 commerciële wijnboeren en 240 hectare wijngaard. Daar gaat af en toe een hectare af, maar er zijn ook diverse ‘nieuwe’ initiatieven. Twee daarvan bezocht ik eerder deze maand. Sint Catharinadal De zusters Norbertinessen … [Lees meer...] overNieuwe initiatieven in de Nederlandse wijnbouw: Sint Catharinadal en De Belaeving

Discover Dutch Wine at the Holland Wine Center

17 juli 2017 door Mariëlla Beukers

Suppose, you are an international wine lover and you suddenly have a crazy urge to discover Dutch wine. You have heard about the stuff, and cannot imagine it is any good. How would that be possible, wine from such a wet and cold country? There are people on social media who tell you about grape varieties like Johanniter and Solaris, and about wineries from South Limburg to the … [Lees meer...] overDiscover Dutch Wine at the Holland Wine Center

Restaurant Bentinck: lunchen uit de moestuin (met historisch recept voor aalbessenmoes)

8 juli 2017 door Mariëlla Beukers

Imponerend en zonovergoten lag het kasteel erbij, die juni-ochtend. Het interieur en de historische keuken zouden we die dag helaas niet zien, maar wel de prachtige moestuin en het eerder dit jaar geopende restaurant. Onlangs was ik te gast bij restaurant Bentinck, gevestigd in de stallen van kasteel Amerongen. In dit eigentijdse restaurant genoot ik van een lunch op hoog … [Lees meer...] overRestaurant Bentinck: lunchen uit de moestuin (met historisch recept voor aalbessenmoes)

« Vorige
Volgende »

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in